Vánoční hubník
12. 12. 2015 - 10:00 | Zpestřete si Štědrovečerní večeři a překvapte svoji rodinu tradiční mňamkou z Podkrkonoší! :-)
Na 6 porcí potřebujeme:
- 4 velké hrsti sušených hub
- 0,5 l mléka
- 5 lžic krupičky
- 75 g špeku
- 1 velkou nebo dvě menší cibule
- asi 10 plátků toastového chleba nebo 4 rohlíky
- 2 vejce
- 150 g uzeného masa
- špetku soli,drcený kmín, muškátový květ
- 2 stroužky česneku
- velkou hrst nasekané petrželky
- tuk a strouhanku na formu
Jak na to:
Toastový chleba nebo rohlíky a uzené maso nakrájíme na kostičky. Cibulku osmažíme na pokrájeném špeku dozlatova, petrželku nasekáme a houby spaříme vroucí vodou. Přípravy jsou za námi a teď už to půjde rychle :-).
V mléce rozmícháme krupičku, přidáme špetku soli a uvaříme trochu hustější krupičnou kaši. Do té přidáme cibulku, uzené, 2/3 rohlíků, petrželku, slité spařené houby, vajíčka a všechno koření včetně prolisovaného česneku. Těsto promícháme a nakonec přidáme i zbytek rohlíků, které se díky pozdnímu přidání nestihnou tolik rozmáčet a budou dělat těstu krásnou texturu.Formu nebo hluboký plech vymažeme kouskem tuku, vysypeme strouhankou a naplníme hubníkovým těstem, které na povrchu uhladíme. Pak už stačí péct asi 40 minut ve vyhřáté troubě na 200 stupňů Celsia. Podáváme s úsměvem a Vánoční náladou :-).
Rádio Haná Vám přeje tu nejlepší Vánoční chu't! :-)