Losos s bylinkovou omáčkou a teplým bramborovým salátem
19. 12. 2015 - 10:00 | Pojďme si ke Štědrovečerní večeři vychutnat něco nového, zdravého a velice chutného.
Na čtyři porce potřebujeme:
- 4 filety (kostky) z lososa
- 20 plátků veky
- bylinky (bazalka
- listová petržel
- kopr
- 200 g másla,
- sůl, bílý pepř
- 2 citrony
Na salát:
- červenou a zelenou papriku
- lilek, cuketu
- červenou cibuli
- brambory
- rajčata
- olivový olej
- citronovou šťávu
- sůl, bílý pepř
Jak na to:
Z jednotlivých plátků veky oddělíme kůrku tak, aby nám zůstala jen měkká střídka. Tu rozdělíme na kousky, přidáme citronovou kůru z půlky citronu, nasekané bylinky, sůl a pepř.
Na plotně si rozpustíme máslo, kterým připravenou směs zalijeme, a vypracujeme pospolitou hmotu. Tu pak rozprostřeme na filety lososa.
Na vymazaný plech položíme plátky citronu, na ně položíme filety a dáme péct na 10 až 12 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů.
Mezitím si připravíme rychlý teplý bramborový salát. Nejprve si na drobnější kostičky nakrájíme papriky, lilek, cuketu a cibuli a opečeme je na olivovém oleji. Na dvakrát tak velké kostičky nakrájejíme i syrové brambory a opečeme je zvlášť. Pak spaříme oloupaná a vyjadřincovaná rajčata a nakrájíme je na drobné kostičky. Vše opatrně smícháme dohromady,protože rajčata fungují jako pojidlo. Na závěr salát dochutíme citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Pak už jen podáváme na stůl, pořádně si tu pochoutku vychutnáme a můžeme si jít s plnými vyhřátými bříšky rozbalovat dárky od Ježíška :-).
Krásné Vánoce a výborné chutnání Vám přeje rádio Haná :-)