Mrkvový dort
15. 05. 2016 - 13:20 | Pojďme si upéct něco zdravějšího a odlehčenějšího než obvykle a ještě k tomu si lahodně pochutnat!
Co na to:
- 4 vejce
- 2 hrnky hnědého cukru
- 1 a 1/4 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 3 hrnky mrkve nastrouhané nahrubo (je to přibližně 8 až 10 mrkví)
- 1 hrnek vlašských ořechů
- 1 - 2 čajové lžičky javorového sirupu
Na polevu:
- 500 gramů fresh sýru (např. Lučina)
- 2 hrnky moučkového cukru
- 1 lžička javorového sirupu
- šťáva z jednoho citronu
- 2 lžičky másla
Jak na to:
1. Ve velké míse vyšleháme vajíčka, cukr a javorový sirup. V jiné míse smícháme všechny sypké ingredience a tuto směs pak postupně přidáváme do vyšlehaných vajíček a přidáme olej. Nakonec přidáme nastrouhanou mrkev a vlašské ořechy.
2. Dobře promíchané těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a pečeme cca na 170 - 180 stupňů přibližně hodinu a půl (zkoušejte špejlí).
3. Mezitím si připravíme polevu: všechny ingredience dáme do mísy a prošleháme, aby se to hezky spojilo a nebyly tam cucky moučkového cukru.
4. Po vychladnutí dort rozpůlíme podélně, dovnitř natřeme asi tak třetinu polevy, přiklopíme a zbytkem polevy potřeme celý dort. Hotovou nádheru dáme do ledničky a necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.
5. Pak už jen s úsměvem podáváme na stůl a užijeme si lahodnou chuť sladkého a jarního potěšení!
Dobrou a slaďoučkou chuť Vám přeje Vaše rádio Haná!