Houbové noky
14. 08. 2016 - 10:30 | Zkuste výbornou bezmasou večeři nebo netradiční přílohu k masu!
INGREDIENCE:
1-2 hrsti sušených hub (mohou být i čerstvé)
100 g másla
2 ks cibule
Těsto:
300 ml vody
450 ml hrubé mouky
1 lžička soli
1/3 balíčku kypřícího prášku
1 ks vejce
POSTUP:
Cibuli oloupeme a usmažíme na větším množství másla dozlatova.
Houby namočíme asi na 15 minut do vody, aby změkly. Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme sůl a houby, přivedeme k varu. Houby 10 minut povaříme.
Do mísy nasypeme hrubou mouku a promísíme ji se špetkou kypřícího prášku a malou lžičkou soli. Přilijeme vodu, přidáme vejce a důkladněvymícháme hladké těsto, které se nelepí ke stěně mísy. Pokud je příliš řídké a lepivé, přidáme ještě mouku, nebo naopak, pokud je moc tuhé, přilijeme vodu.
Lžící, kterou namáčíme do vody, vykrajujeme noky a vhazujeme je do vroucí vody s houbami. Společně s houbami vaříme ještě asi 10 minut, dokud noky nevyplavou na povrch. Uvařené noky s houbami přecedíme.
Houbové noky podáváme samotné, polévané usmaženou cibulkou. Můžeme je zvolit i jako chutnou přílohu k masu dušenému na houbách, nebo k vepřovému upečenému masu.
Dobrou chuť!