právě hraje
PSLOUCHEJ
ŽIVĚ
HANÁPLAY SKYROCKPLAY
 
 

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

11. 09. 2016 - 10:30 | Ochutnejte s námi výbornou zdravou polévku, u které se budete olizovat!

INGREDIENCE:

40 g másla
1 lžíce olivového oleje
3 karotky, nakrájené na nudličky
1 malá petržel, nakrájená na nudličky
1/4 celeru, nakrájeného na nudličky
1/2 kedlubny, nakrájené na nudličky
1 řapík celeru, nakrájený na plátky
10cm kus pórku, nakrájený na nudličky
1 jarní cibule s natí, nakrájená na kolečka
1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
sůl a čerstvě mletý pepř
100 g mraženého nebo čerstvého hrášku
libeček a nasekaná pažitka na ozdobu

NA 12–16 KNEDLÍČKŮ
1 lžíce másla + 1 lžíce oleje
1 menší cibule, nakrájená nadrobno
1 kostka droždí (42 g)
2 lžíce polohrubé mouky
1–2 vejce (podle velikosti)
sůl a čerstvě mletý pepř
1 lžička majoránky, rozemnuté
strouhanka na zahuštění podle potřeby


POSTUP:

Nejdříve udělejte hmotu na knedlíčky. Osmahněte na tuku cibuli a opékejte ji na mírném ohni dosklovita. Přidejte rozdrobené droždí a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Dále opékejte, dokud se droždí opět nespojí a tuk se neoddělí. Vsypte mouku, krátce osmahněte a stáhněte z ohně, směs dejte do misky a nechte zchladnout. Pak vmíchejte vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, ale ne tuhá. Vytvarujte malé knedlíčky.

V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm zeleninu (kromě hrášku) a cibuli. Zalijte vlažnou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte snítku libečku a přiveďte k varu. Povařte 10 minut, přidejte hrášek, a jakmile se začne polévka vařit, vložte knedlíčky. Vařte asi 3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, podle potřeby polévku ještě dochuťte a podávejte posypané bylinkami.

Dobrou chuť!
 






POSTUP:

Ozvěte se nám

Procházka pamětí Radia Haná - vracíme vaše vzpomínky!!