Lahodný likér z hroznového vína
17. 09. 2016 - 10:30 | Pojďme si v sezóně burčáku vyrobit vlastní hroznový likér!
INGREDIENCE:
50 g hroznového cukru (glukóza)
250 ml grappy
1,5 kg hroznového vína
0,5 kávové lžičky kyseliny citrónové
2 ml pektolytického enzymu
200 ml cukrového sirupu
POSTUP:
Připravíme sirup z hroznů: hrozny otrháme od stopek (odzrníme), omyjeme, dáme do nerezového hrnce a rozmačkáme je. Zahřejeme na 40°C, přimícháme pektolytický enzym a rmut a necháme odstát 24 hodin při teplotě 15-20°C.
Po dvou dnech šťávu odlisujeme, bude příjemně aromatická, necháme ji v klidu minimálně 2 hodiny, aby se usadil kal.
Pak čistou šťávu (600 ml) stočíme a smícháme s 200-250 ml hroznového destilátu a s 200 ml invertního cukrového sirupu. Přidáme 50 g glukózy. Podle chuti přidáme kyselinu citronovou. Likér přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.
Obsah alkoholu v 1 litru likéru je přibližně 20% objemových jednotek.