Podzimní dýňová polévka
22. 10. 2016 - 10:30 | Máte tady podzim a období dýní!
INGREDIENCE:
střední dýně (máslová nebo Hokkaido - každý druh chutná úplně jinak)
1 větší biomrkev
lžíce másla
kostka zeleninového bujonu
voda
sůl
eventuelně zakysaná smetana a petržel na ozdobení
POSTUP:
Dýni nejdříve oloupeme a vykrojíme měkký střed se semínky. Tužší dužinu nakrájíme na větší kousky, na stejné kousky nakrájíme mrkev. Do hrnce dáme lžíci másla, osmahneme na něm cibulku, a zlehka osmahneme nakrájenou zeleninu.
Zalijeme ji vodou (možno i vývarem) tak, aby vše bylo potopeno „tak akorát“ a vaříme do měkka. Pokud jsme dali jen vodu, přihodíme kostku zeleninového bujonu Změklou zeleninu rozmixujeme na hustý krém. Kdo má rád, může okořenit muškátovým oříškem, přidat česnek, koriandr, zázvor…
Na talíři ozdobíme kopečkem zakysané smetany a snítkou petrželky. Též je možno přidat na másle osmahnutou na kostičky krájenou housku, případně plátek opražené slaniny.
Dobrou chuť!