Polévka z červené čočky
05. 11. 2016 - 10:30 | Ohřejte se na podzim vydatnou zdravou polévkou!
INGREDIENCE:
1 hrnek červené čočky
2 lžíce (sezamového) oleje
1 větší cibule
5 - 6 stroužků česneku
1 lžíce římského kmínu
cca 4 cm velký kus čerstvého (bio) zázvoru
1 větší chemicky neošetřený (bio) citrón
1 400ml konzerva krájených rajčat (nebo 4 větší čerstvá rajčata, ale konzervovaná - rozvařená jsou v tomto případě lepší)
1,3 l zeleninového vývaru nebo vody s odpovídajícím množstvím kvalitního zeleninového bujónu (např. sypký Wurzl či Alnatura)
sůl a pepř dle chuti
čerstvé bylinky na ozdobu (nejlépe pažitka)
POSTUP:
Čočku dobře propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. V hrnci rozehřejte olej, přidejte najemno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek a asi 5 minut opékejte. Poté přidejte římský kmín a najemno nastrouhaný zázvor a nechte ještě minutku osmahnout. Přidejte čočku, krájená rajčata a tři plátky citrónu, zalijte vývarem, dobře promíchejte, přikryjte a přiveďte k varu. Vařte asi 20 minut, dokud není čočka měkká. Dochuťte pepřem a solí a případně i šťávou ze zbytku citrónu. Podávejte s čerstvými bylinkami.
Dobrou chuť!