Mandlový koláč
15. 11. 2016 - 15:37 | Pojďte s námi vyzkoušet ke kávě výborný koláč!
INGREDIENCE:
Na křupavé těsto:
250 g hladké (polohrubé) mouky
80 g moučkového cukru
2 vejce
100 g másla pokojové teploty
1 rovná lžička sušeného droždí
máslo na vymazání pečící formy
Mandlová náplň:
150 g tenkých plátků mandlí
100 g přírodního třtinového cukru nebo medu
100 g másla
lžíce mandlového likéru (nebo jiného vhodného alkoholu)
3 lžíce mléka
POPIS:
Připravíme těsto na koláč běžným způsobem. V mouce rozmícháme droždí, přidáme cukr, vejce a plátky změklého másla. Těsto zpracujeme v míse za pomoci vařečky ve tvárnou hmotu. Vymažeme pečící koláčovou nádobu máslem a těsto na dno rozprostřeme. Pomocí lžíce nebo dlaní ho roztlačíme rovnoměrně po celé formě. Prsty vytvarujeme vyšší okraj a několikrát ho propíchneme vidličkou, aby při pečení mohla odejít pára a těsto se nezvedalo.
Náplň připravíme v pánvičce. Rozpustíme máslo, prohřejeme mandle a přidáme třtinový cukr, aby mírně zkaramelizoval. Výborný je též med. Na chuť přidáme pár lžic likéru a mléko. Tuto náplň natřeme na těsto a koláčovou formu vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 30 minut na 180 °C. Máslové těsto se upeče pěkně do křupava a mandle na povrchu dostanou zlatě karamelovou barvu. Tento koláč je skvělý ještě vlažný a ukrajujeme ho dezertní vidličkou.
Dobrou chuť!