Bramboračka s houbami a slaninou
04. 02. 2017 - 10:30 | Pojďme se v zimě zahřát skvělou bramboračkou!
INGREDIENCE:
* 1 lžíce másla
* 1 lžíce oleje
* 1 cibule, nakrájená najemno
* 4 stroužky česneku
* 2 lžíce hladké mouky
* 2 hrsti sušených hub
* sůl a mletý pepř
* 1/3 lžičky drceného kmínu
* 1 větší mrkev
* 1/2 celeru, menšího
* 1 malá petržel
* 4 větší brambory
* 100 g kapusty
* 2 lžíce sušené majoránky
* 4 plátky anglické slaniny
POSTUP:
Houby zalijeme půl litrem studené vody a necháme je nabobtnat. Zeleninu a brambory očistíme. Polovinu česneku nakrájíme nadrobno. Zeleninu nakrájíme na plátky a brambory na kostičky. V kastrole rozehřejeme máslo a olej, zpěníme na něm cibuli a česnek, zasypeme moukou a osmahneme do růžova. Jíšku zalijeme třičtvrtě litrem až litrem studené vody, přilijeme namočené houby i s vodou, ve které se máčely, důkladně rozmícháme nebo prošleháme, osolíme, okořeníme kmínem a uvedeme do varu. Vaříme asi 20 minut. Když jsou houby měkké, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, brambory, kapustu a dovaříme do měkka. Trvá to dalších asi 10 minut. Nakonec polévku dochutíme prolisovaným zbylým česnekem, solí, pepřem a rozemnutou majoránkou. Hotovou polévku posypeme opečenými kostičkami anglické slaniny a podáváme.
Dobrou chuť!