právě hraje
PSLOUCHEJ
ŽIVĚ
HANÁPLAY SKYROCKPLAY
 
 

Brokolicová polévka s krutony a kozím sýrem

11. 03. 2017 - 10:30 | Pojďte s námi vyzkoušet jednoduchou a výbornou polévku!

INGREDIENCE:

2 silnější plátky chleba, bez kůrky, nakrájeného na kostičky
1 lžíci olivového oleje
1 velkou cibuli, nakrájenou najemno
900 g brokolice
50 g másla
špetku nastrouhaného muškátového oříšku
1 l drůbežího nebo zeleninového vývaru
600 ml plnotučného mléka
100 g měkkého kozího sýra, rozdrobeného
sůl a pepř na dochucení

POSTUP:

Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C. Kostičky chleba promíchejte v misce s trochou oleje a soli. Rozestřete je na pečicí plech a pečte zhruba deset minut. Asi v polovině této doby je promíchejte vařečkou, aby zezlátly stejnoměrně.
Brokolici nakrájejte, ale kousky růžic a stonků dejte zvlášť. V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm cibuli a nakrájené stonky brokolice (ke změknutí potřebují delší dobu než růžice). Okořeňte muškátovým oříškem a pět minut smažte. Pak přidejte růžice brokolice, vývar a mléko. Hrnec přikryjte a všechno osm minut vařte, až brokolice změkne.
Odlijte čtyři naběračky polévky a ponechte stranou. Zbytek rozmixujte, třeba ponorným tyčovým mixérem, a potom do krému vraťte nerozmixovanou část polévky, která dodá krému hezkou strukturu a zvýrazní její barvu. Osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s krutonky a kousky pikantního sýra. 

DOBROU CHUŤ!

Ozvěte se nám

Procházka pamětí Radia Haná - vracíme vaše vzpomínky!!