Velikonoční beránek se šlehačkou
27. 03. 2016 - 11:00 | Ani našim prababičkám nikdy nesměl na stole chybět pečený beránek, nebo li symbol nevinnosti.
Co na to:
- 4 vejce
- žloutky a bílky odděleně,
- ¾ hrnku krupicového cukru
- 1 ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 sáček prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- máslo na vymazání formy
- hrubá mouka na vysypání formy
Jak na to:
Nejprve žloutky ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem, přidáme hladkou mouku, ve které rozmícháme prášek do pečiva a tekutou šlehačku. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce jej vmícháme do těsta. Velkou beránkovou formu poctivě vymažeme rozpuštěným máslem, vysypeme strouhankou, vlijeme do ní těsto - necháme 2 cm od okraje volné, beránek nabude. Upečeme při teplotě 180° asi 45 - 50 minut dorůžova. Ještě horkého beránka vyklopíme a zdobíme čokoládou nebo jen pocukrujeme a nezapomeneme ovázat mašličkou ať vypadá k světu! :-)
Rádio Haná Vám přeje sladké velikonoční chutnání! :-)